Natuurinclusieve landbouw
BoerenNatuur ziet natuurinclusieve landbouw als de landbouw voor een duurzame agrarische sector, het ANLb is daar een belangrijk onderdeel van. Naast de term ‘natuurinclusieve landbouw’ zijn ook ‘kringlooplandbouw’ en ‘regeneratieve landbouw’ steeds vaker te horen. Maar hoe verhouden die zich tot elkaar? Hoe past het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) hierin? En hoe zit het met de ontwikkelingen rondom Kritische Presentatie Indicatoren (KPI’s)? Deze en andere vragen worden uitgewerkt in een nieuw paper. Voor nu kan je onze position paper uit 2017 lezen.
Naast de uitvoer van het ANLb, is BoerenNatuur landelijk betrokken bij projecten en samenwerkingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Bovendien zijn de 40 collectieven in hun eigen werkgebieden vaak actief in gebiedsprocessen en lokale projecten.
Hieronder staan een aantal projecten en samenwerkingen waar BoerenNatuur landelijk in participeert.
- ReNature Programma met Arla Foods en Trees for All – Sinds 2023 heeft BoerenNatuur een samenwerking met Trees for All en Arla Foods. Deze samenwerking voert een onderdeel van het ReNature Programma van Arla Foods uit. Waarbij melkveehouders die melk leveren aan de merken Arla Biologisch of Melkunie (onderdeel van Arla Foods), de gelegenheid krijgen om landschapselementen op hun percelen en erven aan te planten en te beheren. De doelstelling van het programma is om 125.000 stuks te planten voor eind 2025.
- Agrarisch Natuurlijk met ZuivelNL – Agrarisch Natuurlijk is een samenwerkingsproject van ZuivelNL en BoerenNatuur gefinancierd door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. In het gezamenlijke Project “Agrarisch Natuurlijk: meer groen loont”, kan voor ruim 1100 melkveehouders twee KPI’s berekend worden: de KPI ‘Natuur en Landschap’ en de KPI ‘Kruidenrijk grasland’ – volgens de rekenregels van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. De uitgevoerde groene maatregelen worden geschouwd. Hiermee zijn deze KPI’s (en het onderliggende BBM-beheer) voor het eerst ook geborgd.
- Koeien & Kansen met Wageningen Livestock Research – Sinds 2021 zijn collectieven in opdracht van Wageningen Livestock Research (WLR) gevraagd om de melkveehouders die deelnemen aan Koeien & Kansen te bezoeken, adviseren en het beheer via BBM-pakketten in te tekenen om tot de KPI’s ‘Natuur en Landschap’ en ‘Kruidenrijk grasland’ te komen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij.
- Boeren InsectenMonitoring Agrarisch Gebied (BIMAG) – Op initiatief van BoerenNatuur, LTO Noord en de Vlinderstichting is gezamenlijk een monitoringsprogramma ontwikkeld om vlinders en insecten in het agrarisch gebied te monitoren, dit meetnet heet het Boeren Insectenmonitoring Agrarische Gebieden (BIMAG).