Natuurinclusieve landbouw
BoerenNatuur heeft een duidelijke stelling in het debat over natuurinclusieve landbouw. BoerenNatuur ziet natuurinclusieve landbouw als de nieuwe gangbare landbouw, het ANLb is daar een belangrijk onderdeel van. Natuurinclusieve landbouw moet daarom een systeembenadering zijn waarbij een boer in al zijn bedrijfsbeslissingen rekening houdt met de natuur op en rond zijn bedrijf. Bodemleven, plaag-bestrijdende insecten, grutto’s en korenbloemen, maar ook zorgen voor goede omstandigheden voor natuur in de omgeving. Een bedrijf natuurinclusief noemen als het – op basis van bijvoorbeeld een puntensysteem – voldoende maatregelen in praktijk brengt. Het systeem is landelijk maar regionaal worden de prioriteiten vastgesteld en wordt maatwerk geleverd. Onze leden kunnen hier een centrale rol in spelen.

- Samenwerking Arla Foods, Trees For All en BoerenNatuur – Boeren die hun melk leveren aan Arla biologisch en Melkunie krijgen de mogelijkheid om samen 125.000 inheemse bomen en struiken aan te planten.
- Duurzame ZuivelKeten (DZK) – Zuivelsector en collectieven bundelen krachten voor natuur en landschap
In maart 2019 is de pilot ‘Zuivel versterkt natuur en landschap’ officieel van start gegaan. BoerenNatuur en de Duurzame Zuivelketen geven met de pilot een belangrijke impuls aan het zichtbaar maken en versterken van natuur- en landschapsbeheer door melkveehouders. - Boeren InsectenMonitoring Agrarisch Gebied (BIMAG) – Op initiatief van BoerenNatuur, LTO Noord en de Vlinderstichting is gezamenlijk een monitoringsprogramma ontwikkeld om vlinders en insecten in het agrarisch gebied te monitoren, dit meetnet heet het Boeren Insectenmonitoring Agrarische Gebieden (BIMAG).
- Kennis – Natuurinclusieve Landbouw is in ontwikkeling en daarvoor heb je kennis nodig. Die verzamelen, ontwikkelen en delen via onze kennispagina.