Home / Actueel / Uncategorized / Eerste serie workshops met beleidsmakers in het kader van Contracts2.0

Eerste serie workshops met beleidsmakers in het kader van Contracts2.0

In januari 2020 hebben BoerenNatuur en de WUR twee workshops met beleidsmakers georganiseerd. Één in Limburg, en één in Groningen. Deze zogenaamde “Policy Innovation Labs” (PILs), zijn het vervolg op de Contract Innovation Labs (CILs, zie hier voor meer informatie) die voor het Europese onderzoeksproject Contracts2.0 worden opgezet.

Aan de workshops deden ambtenaren van de provincies en waterschappen mee, en mensen van BoerenNatuur, ANOG & Natuurrijk Limburg en de WUR. Het doel van de workshops is om met beleidsmakers te delen wat goed gaat en wat beter kan in de collectieve aanpak van het ANLb. Deze ‘tips en tops’ zijn verzameld in de CILs.

In Groningen en Limburg kwam in de CILs naar voren dat mensen de flexibiliteit (voordeur/achterdeur principe) en de mogelijkheid tot het creëren van maatwerk in het collectieve stelsel erg waarderen. Verder worden de samenwerkingen en de vertrouwensband tussen agrariërs en het collectief als grote sterke punten benoemd. Daarnaast bediscussieerde men in de PIL ook de zwakke punten, kansen en bedreigingen voor het ANLb, die door de CIL naar voren werden gebracht.

Al met al waren de deelnemers aan de twee PIL workshops enthousiast over het concept, en was het voor hen een goede oefening om op deze manier naar de praktijk te luisteren. Voor BoerenNatuur en ANOG & Natuurrijk Limburg was het een goede kans om beleidsmakers te overtuigen van de effectiviteit van de collectieve aanpak, en ze in te lichten over welke verbeteringen er mogelijk zouden zijn.

In mei 2020 komen er in Groningen en Limburg gecombineerde workshops, waarbij boeren en beleidsmakers en collectieven met elkaar om de tafel gaan. Geïnteresseerd in deelname aan de CILs en PILs, of wil je het gedetailleerde verslag van de bijeenkomsten ontvangen? Stuur dan een mail naar Lisa Deijl: ldeijl@boerennatuur.nl.

5 februari 2020
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese