Home / Actueel / Uncategorized / Oproep: Nomineer een boerenlandvogelboer voor de Gouden Grutto of Gouden Leeuwerik!

Oproep: Nomineer een boerenlandvogelboer voor de Gouden Grutto of Gouden Leeuwerik!

Kent u in uw omgeving een boer die zich bovengemiddeld inzet voor weide- of akkervogels? Nomineer hem of haar dan voor de Gouden Grutto of de Gouden Leeuwerik! Vogelbescherming beloont dit jaar een weidevogelboer én een akkervogelboer voor hun inspanningen voor de biodiversiteit op hun bedrijf. De winnaar ontvangt een wisseltrofee en een geldbedrag.

Boerenlandvogels horen bij Nederland. Toch dreigen ze uit ons landschap te verdwijnen. Daarom wil Vogelbescherming Nederland belangrijke weide- en akkervogelgebieden veiligstellen en uitbreiden. Ook zetten we ons in voor een ander soort landbouw, ondersteunen we een netwerk van boerenlandvogelboeren en helpen we de ontwikkeling van vogelvriendelijke (zuivel) producten.

We doen dit sámen met boeren die werken aan een natuurlijk landschap: waar ruimte is voor vogels, insecten en andere soorten. In 2022 wil Vogelbescherming twee koplopers belonen die zich met hart en ziel inzetten voor de biodiversiteit op hun bedrijf. De prijzen zijn bestemd voor een ‘weidevogelboer’ en een ‘akkervogelboer’ en bestaan uit een wisseltrofee en 5000,- euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ondersteunen.

Boeren voor natuur
Kent u in uw omgeving een (jonge) boer(in) die zich meer dan gemiddeld inzet voor weide- of akkervogels? Waar het roepen van de grutto of het jubelen van de veldleeuwerik de sfeer bepaalt in het voorjaar? Die het brede publiek weet te enthousiasmeren en collega’s weet te inspireren? En die ook nog actief is om alternatieve financiering voor natuurmaatregelen en (lokale) afzet van natuurinclusieve producten te realiseren?

Nomineer een boer
Dan is nu het moment om hem of haar te nomineren voor de Gouden Grutto of de Gouden Leeuwerik! Ga hiervoor naar https://nl.surveymonkey.com/r/gouden-grutto-en-gouden-leeuwerik en laat uiterlijk 6 mei weten waarom juist deze boer of boerin het verdient om deze prijs in ontvangst te nemen! Een vakjury zal begin mei de inzendingen beoordelen en de winnaars selecteren. De Gouden Grutto zal in het voorjaar worden uitgereikt, de Gouden Leeuwerik in het najaar. Alvast hartelijk dank voor uw nominatie!

Eerdere winnaars
De Gouden Grutto is een wisseltrofee die Vogelbescherming sinds 2005 uitreikt aan boeren en ondernemers die zich inspannen voor een toekomst vol boerenlandvogels. Eerder wonnen onder meer Henk Pelleboer uit Mastenbroek, Wes Korrel uit Amstelland en Egbert Zorgdrager uit Terschelling de onderscheiding.

Bron: de Vogelbescherming

19 april 2022
Deel dit bericht