Home / Actueel / Uncategorized / Blog Alex: Natuurinclusieve landbouw

Blog Alex: Natuurinclusieve landbouw

De laatste weken is er ineens weer volop aandacht voor natuurinclusieve landbouw in de vakpers en op de online discussiepodia. Vaak vliegt de discussie alle kanten op. Van de vraag “Wat is het nu eigenlijk?” tot de altijd gestelde vraag of geuite kritiek; “Wat is het verdienmodel?”. Beide vragen zijn niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat we nog moeten uitvinden en ervaren wat natuurinclusieve landbouw nu precies is. Het is ook niet een uitgewerkt concept waarbij je kunt zeggen “Ik voldoe aan de voorwaarden en eisen, dus ben ik natuurinclusief” zoals dat bij de biologische landbouw strak vastgelegd is. Natuurinclusieve landbouw is een manier van kijken naar de landbouw, nog preciezer, een manier van kijken naar de landbouwontwikkeling van de toekomst. De afgelopen decennia was de landbouwontwikkeling, en dus ook al het onderzoek, helemaal gericht op productie, productie en productie. De gevolgen van deze eenzijdige blik op de landbouw zien we nu dagelijks terug. Als je het hebt over een landbouw die probeert natuurinclusief te gaan worden betekent dat feitelijk niet veel meer dan dat we in de landbouw ook andere waarden mee willen nemen als kader voor de ontwikkeling van onze landbouw. Die andere waarden hebben dan niet direct iets te maken met de productie, maar vooral met de productiewijze en de impact die we als landbouw hebben op onze omgeving. En ja dan gaat het dus over onze impact op en verantwoordelijkheid voor natuur en landschap. Maar evenzo goed over het milieu en onze sociale omgeving. 

Keuzes

Een landbouw die zich bij zijn ontwikkeling richt op dit brede perspectief en daar dus ook gericht op durft te sturen is bezig om zich natuurinclusief te ontwikkelen. Welke impact deze keuze heeft voor de individuele bedrijven, kunnen we nog niet precies inschatten. Omdat we die ervaring gewoon nog niet hebben. Bovendien begint het onderzoek gericht op deze manier van landbouw nu pas echt op gang te komen. Wat we al wel kunnen zeggen is dat bij een keuze voor een meer natuurinclusieve landbouw we ook kiezen voor een meer gevarieerde landbouw. Als je namelijk natuur, landschap en milieu-impact als belangrijke kaders neemt voor je bedrijfsontwikkeling, bepaald de fysieke omgeving waarin je boert voor een groot deel ook je mogelijkheden van die ontwikkelingen. Natuurinclusief boeren in de Flevopolder vraagt andere keuzes dan natuurinclusief boeren in de Achterhoek of op veenweide. Kortom uitdagingen genoeg voor de boer van morgen.

Toekomst

BoerenNatuur is momenteel zich aan het bezinnen op hoe en waar wij de meeste impact kunnen hebben om de ontwikkelingen rondom natuurinclusieve landbouw verder te helpen. Het Louis Bolk Instituut heeft een mooie video gemaakt over hoe natuurinclusieve landbouw eruit kan zien.

Alex Datema
Voorzitter BoerenNatuur

2 september 2020
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese