Home / Actueel / Uncategorized / Bodem in Beeld: reeks video’s en podcasts nu te beluisteren

Bodem in Beeld: reeks video’s en podcasts nu te beluisteren

Wat zijn de ervaringen van boeren op het gebied van duurzaam bodembeheer? Bij het project Bodem in Beeld komen boeren aan het woord over de maatregelen die zij toepassen om de bodem duurzaam te verbeteren. Elke twee weken publiceren we een korte video met thema’s als bodemleven, bodemstructuur en waterbeheer. In de bijbehorende podcast gaan de boeren dieper in op de materie.

Bodem in Beeld volgt verschillende soorten agrariërs, zoals een fruitteler, een bollenteler, een melkveehouder en een akkerbouwer. Er komt een diversiteit aan gewassen aan bod, maar ook een diversiteit aan bodems. Of je nou op klei of op zand werkt: er is voor elke bodemsoort een duurzame oplossing. Met welke uitdagingen hebben boeren te maken en hoe pakken zij die aan?

Wat is een goed alternatief voor kunstmest?

Melkveehouder Peter Oosterhof uit Foxwolde werkt met een ondoordringbare laag potklei in de onderlaag van zijn bodem met daarop zandgrond. “Toen ik las dat 25% van de Nederlandse aardgasproductie opgaat aan het maken van kunstmest, dacht ik: ‘Hé, dat is niet houdbaar.’ Dat is bij mij een soort omslag geweest. Ik dacht eerst: dat lukt niet zonder kunstmest, maar dat lukt dus wel.” Benieuwd hoe Peter dat aangepakt heeft? Beluister ook de podcast over de bodem in Foxwolde.

Hoe kan je stoppen met kali en chemische gewasbeschermingsmiddelen?

Gerrit Verweij De Geus is fruitteler in de Betuwe. De lichte kleigrond behandelde hij altijd met kali. Op aanraden van biologische telers in een studiegroep, stopte hij met kalibemesting en zag hij het bodemleven en de vruchtbaarheid van zijn bodem terugkeren. “Acht jaar geleden was hier niks, het was een harde bodem zonder leven.” Dit is wat Gerrit deed om zijn bodem te verbeteren. Beluister ook de podcast.

Hoe ga je om met bodemverdichting?

Anselm Claassen is akkerbouwer in Groningen. Op een perceel met zware zavel tot lichte klei bleef water staan. Door bodembeoordelingen uit te voeren kwam hij erachter dat de bodem in de ondergrond verdicht was. In deze video vertelt Anselm hoe hij dit heeft opgelost en hoe hij verdichting in de toekomst wil voorkomen.

Hoe kan je je aanpassen aan klimaatverandering?

“De kwetsbaarheid van de grond wordt groter”, zegt de Flevolandse akkerbouwer Gert-Jan van Dongen. “Dat is niet alleen op de Flevolandse klei, maar in grote delen van Nederland het geval.” De oorzaak hiervan is volgens Gert-Jan het wispelturige klimaat: “We hebben in korte tijd veel regen en lange, droge periodes. Bodemverdichting ligt op de loer.” Hoe Gert-Jan daarmee omgaat, vertelt hij in de nieuwe video Bodem in Beeld. Gert-Jan is ook te beluisteren in deze podcast.

Hoe kan je het grondwater beschermen op je percelen?

Brabantse groenteteler Martijn Hendrickx werkt op grondwaterbeschermingsgebied en moet daarom uitspoeling van bestrijdingsmiddelen en meststoffen voorkomen. Hoe bestrijdt hij trips in de prei? En op welke manier bemest hij zijn gewassen? In deze video deelt hij zijn ervaringen.

Korte video’s, verdiepende podcasts
De video’s van drie minuten nemen de kijkers mee in bodemvraagstukken van boeren en tuinders uit verschillende regio’s. In de verdiepende podcasts vertellen de boeren en tuinders uit de video’s in 30 tot 45 minuten meer over de achtergrond van hun bodemvraagstuk, waarom de keuze voor een bepaalde maatregel is genomen en welke effecten de boeren en tuinders hiervan terugzien in hun bedrijf. De podcast is te vinden op het kanaal van de Bodempodcast.

Over de makers
Met deze video’s en podcasts hopen de makers andere boeren, telers en tuinders aan te moedigen om ook aan de slag te gaan met duurzaam bodembeheer. De reeks is ontwikkeld in samenwerking met het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, BoerenNatuur, Boerenverstand en Van Tafel naar Kavel.

DAW Kennisprogramma
Dit aanbod komt vanuit het DAW Kennisprogramma. Het Kennisprogramma van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer wil de beschikbare kennis over water- en bodembeheer beter vindbaar en toepasbaar maken voor boeren en tuinders. Heb je nog vragen of wil je meer weten over het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer voor jou doet op het gebied van bodem- en waterbeheer? Kijk op www.agrarischwaterbeheer.nl. Het DAW Kennisprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV.

12 april 2024
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese