Home / Actueel / Uncategorized / Wat is de positie van de agrarische collectieven in transitie van het landelijk gebied?

Wat is de positie van de agrarische collectieven in transitie van het landelijk gebied?

Goede vraag om mee aan de slag te gaan. Voor de transitie in het landelijk gebied zijn verschillende scenario’s met verschillende partijen om die in te vullen. Eén daarvan is om het ANLb uit te breiden en collectieven breder in te zetten. Collectieven zijn een betrouwbare gebiedspartner met een goede relatie met de boeren en de overheid én veel kennis van de gebieden. Maar meer taken en een complexer GLB vragen beiden veel van de collectieven, en ook van de overheid.

Bureau Wing (Irene van Dorp en Keimpe Wieringa) heeft, in opdracht van LNV, IPO en BoerenNatuur, hierop een analyse losgelaten. Dat hebben ze met twee hoofdvragen gedaan: kunnen private partijen publieke taken uitvoeren. En zo ja, wat hebben ze daarvoor nodig.

Sterktes en zwaktes

Aan de hand van interviews met medewerkers van de collectieven en BoerenNatuur, provincies en ministerie van LNV zijn  sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart gebracht met behulp van een SWOT. De geïnterviewden zijn het er allemaal over eens dat de collectieven sterk zijn in uitvoeren. De vraag is of er ruimte is voor meer taken. Knelt dit niet met de uitvoering van het ANLb stelsel?

Analyse en advies

Momenteel analyseert Wing de interviews, later dit jaar volgt hier een advies uit. Aandachtspunten die naar voren komen zijn: belang van ecologische kennis en monitoring bij de collectieven, zodat de ANLb-pakketten op de goede plekken worden afgesloten en wat de effecten daarvan zijn. En kennis over GLB/ANLb bij de overheid kan beter, daarvan zijn zij deels (te) afhankelijk van de kennis van collectieven.

In de interviews is in ieder geval duidelijk dat de unieke positie van de collectieven naast boer en overheid een belangrijke kwaliteit van hen is. Maar dat daarnaast de relatie en betrokkenheid van alle partijen belangrijk is voor het goed laten slagen van het nieuwe GLB, en dat er goed nagedacht moet worden over hoe die relatie moet zijn.

Later dit jaar volgt de definitieve analyse en het daarbij behorende advies. Wordt vervolgt!

16 oktober 2023
Deel dit bericht
Geplaatst in:
Click to access the login or register cheese