Projecten
Naast Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en Natuurinclusieve Landbouw doet BoerenNatuur en de collectieven nog veel meer. Hieronder een overzicht van de projecten.
- LIFE IP ALL4Biodiversity – Het Europese project LIFE IP All4Biodiversity wil het behalen van de Natura2000-doelen bevorderen niet alleen in aangewezen Natura2000-gebieden maar ook daarbuiten. Oftewel; het project wil in het gehele Nederlandse agrarische gebied kansen bieden voor natuurinclusieve bedrijfsvoeringen.
- GLB-pilot, Doelgericht ANLb – In deze pilot gaan de collectieven ANOG, It Lege Midden en Natuurrijk Limburg en de landelijke koepel BoerenNatuur aan de slag met een aantal verbeterpunten met als doel het ANLb doelgerichter en efficiënter te maken. Het uitgangspunt van de pilot is het werken aan doelen op gebiedsniveau. In het huidige stelsel ligt de focus sterk op individuele beheereenheden. Door op gebiedsniveau te gaan sturen is er meer samenhang en flexibiliteit in het seizoen mogelijk en kan tegelijk de uitvoering van de regeling worden vergemakkelijkt. Denk hierbij aan planning, uitvoering, monitoring, controle en evaluatie.
- GLB-pilot: Boeren ondersteunen met KPI’s voor de biodiversiteit in de transitie naar een kringlooplandbouw – ANV Hollands Noorden, ANB West-Brabant en BoerenNatuur gaan van 2021 tot en met 2023 aan de slag met het verbeteren van SCAN-ICT en mijnboerennatuur.nl, in het kader van onze GLB-pilot. We willen ervoor zorgen dat de ICT van BoerenNatuur beter wordt ingericht voor het ondersteunen van alle boeren in de transitie naar kringlooplandbouw.
- GLB-pilot – Pilots voor een toekomstbestendige landbouw – BoerenNatuur is nauw betrokken bij zeven grote pilots van het ministerie van LNV. Pilots om maatregelen in de landbouwsector, in de volgende GLB periode van 2021-2027, meer effect te laten hebben op klimaat, bodem, water, lucht, landschap en biodiversiteit. Zeven pilots waarvan zes uitgevoerd worden door collectieven aangesloten bij BoerenNatuur en één in samenwerking met LTO Nederland. Deze pilots worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en lopen tot 31 maart 2021.
- Contracts2.0 – Dit Europese project heeft als doel om de bestaande contracten tussen boeren en derden te evalueren, daarnaast meteen te komen met oplossingen voor problemen die men in het veld ondervindt. Het gaat dan met name om contracten waarin de boer wordt beloond voor het nemen van maatregelen voor natuur, landschap en klimaat.
- Boeren InsectenMonitoring Agrarische Gebieden (BIMAG) – Op initiatief van BoerenNatuur, LTO Noord en de Vlinderstichting is gezamenlijk een monitoringsprogramma ontwikkeld om vlinders en insecten in het agrarisch gebied te monitoren, dit meetnet heet het Boeren Insectenmonitoring Agrarische Gebieden (BIMAG).
Deel deze pagina