Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer
Effectief en efficiënt
Per 1 januari 2016 is het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) ingevoerd. Bij de ANLb-beheeraanpak wordt per regio gekeken hoe collectief de leefgebieden gecreëerd en in stand gehouden moeten worden voor een soort of groepen van soorten. Dit heet een leefgebiedenbenadering, waarbij het ANLb uitgaat van effectief en efficiënt agrarisch natuur- en landschapsbeheer, een collectieve gebiedsgerichte aanpak en –verantwoordelijkheid. Het ANLb richt zich op het behoud en herstel van biodiversiteit, water- en klimaatdoelen en agrarische natuur en landschap.
De eerste ANLb periode liep van 2016-2022. De ANLb periode 2016-2022 in cijfers. Van 2023-2028 is de volgende ANLb periode, deze periodes lopen samen met de landbouw periodes vanuit de EU (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid). Voor elke periode worden de voorwaardes en doelen vastgesteld. ANLb jaar 2023 in cijfers: Voor een uitvergroting klik hier.
Het ANLb wordt uitgevoerd door de 11.000 deelnemende boeren, die bij één van de veertig collectieven zitten aangesloten. Het het stelsel heeft veel schakels en partijen. Hoe dat precies in elkaar zit, zie je hier –> uitvergroten, klik hier.
Collectieven en leden van BoerenNatuur werken in het ANLb met verschillende beheerpakketten, factsheets en rekentools. De meest relevante documenten daarvoor vind je hieronder.
- Indicatorenlijst – graslanden
- Overzicht beheerpakketten 2024
- Overzicht beheerpakketten per beheerfunctie en leefgebied
Naast het ANLb werken BoerenNatuur en de collectieven aan verschillende projecten en platformen voor meer kennis en kennisuitwisseling.
- Gemeenschappelijk Landbouw (GLB) pilots – Vanuit de overheid worden verschillende partijen waaronder BoerenNatuur gevraagd om in de praktijk te onderzoeken hoe het Gemeenschappelijk Landbouw beleid verbetert of ingericht kan worden. Dat gebeurt met verschillende pilots in samenwerking met collectieven. Boeren ondersteunen met KPI’s voor de biodiversiteit in de transitie naar kringlooplandbouw & Doelgericht ANLb & Veenweide & Pilots toekomstbestendige landbouw nieuw GLB
- Kenniscirkels – BoerenNatuur heeft het ANLb en NIL in 12 kenniscirkels ingedeeld. Per kenniscirkel is een groep deskundigen die kennis verzamelt, ontwikkelt en uitwisselt met andere collectieven, boeren en onderwijsinstellingen.
- BoerenNatuurdag – Jaarlijkse organiseren we een BoerenNatuurdag. Een dag om te leren, kennis te delen en om inspiratievolle nieuwe inzichten te krijgen.
- DT Cultuurlandschap – Het DT Cultuurlandschap is onderdeel van het Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit (OBN). OBN is een onafhankelijk en innovatief platform waarin beheer, beleid en wetenschap op het gebied van natuurherstel en -beheer samenwerken; ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit.
- Contracts2.0 – Dit Europese project heeft als doel om de bestaande contracten tussen boeren en derden te evalueren, daarnaast meteen te komen met oplossingen voor problemen die men in het veld ondervindt. Het gaat dan met name om contracten waarin de boer wordt beloond voor het nemen van maatregelen voor natuur, landschap en klimaat.
Terugblikken en vooruitkijken na vijf jaar Agrarisch Natuur- en Landbouwbeheer
Interview met Aard Mulder, beleidsadviseur van het ministerie van LNV, en Alex Datema, voorzitter BoerenNatuur en melkveehouder, over het ontstaan het het ANLb stelsel en de toekomst.
Link naar artikel