Home / Actueel / Uncategorized / Weer thuis in de wei: koeien en weidevogels

Weer thuis in de wei: koeien en weidevogels

Het is weer lente, en dat zie je in de wei! Tweede paasdag opende minister Schouten officieel het weideseizoen op de boerderij van Wilco Brouwer de Koning in Heiloo. Na een beschutte winter in de stal, zetten Wilco’s koeien vandaag weer hun eerste stappen in de weide.

Maar de koeien zijn niet de enige die het weiland weer als hun thuis zien. Ze krijgen de komende weken gezelschap van vele soorten weidevogels. Duizenden vogels keren deze weken terug naar de Nederlandse erven, akkers en weides. Zo vinden meer dan 50 soorten vogels hun thuis op het boerenland (erf, akkers, weides).

SlimmeVogels.net maakt zichtbaar wat boeren doen om boerenlandvogels een thuis te bieden. Met een landelijke campagne maakt Slimme Vogels de vaak onbekende inspanningen van de melkveehouders zichtbaar.

“De koeien horen in de wei, vanaf vandaag zijn ze weer voor iedereen zichtbaar. Ook de boerenlandvogels horen hier thuis, ze maken deel uit van ons feestje. Dit willen we aan iedereen laten zien. Welkom bij ons thuis op de boerderij!”

Wilco Brouwer de Koning

Melkveehouders beheren samen 40% van ons landschap. Ze zorgen voor weidevogels door bijvoorbeeld plasdras te creëren, te zorgen voor kruidenrijk grasland, of door het maaien van gras uit te stellen of bij te stellen. Dankzij veel boeren vinden vogels beschutting (lang en bloemrijk gras), veiligheid en voedsel (insecten en wormen).

Met de campagne wil SlimmeVogels.net de waardering voor de inspanningen van melkveehouders voor boerenlandvogels bij het grote publiek verhogen. “De stand van de vogels is van heel veel factoren afhankelijk. Als boer draag ik bij waar ik dat kan. En dat doe ik samen met vele anderen. Samen bieden we de vogels een thuis”, zo stelt Wilco.

BoerenNatuur is kennispartner van Slimmevogels.net

4 april 2018
"Samen bieden we de vogels een thuis"
Deel dit bericht