Home / Actueel / Nieuws / Project Koeien & Kansen: Biodiversiteit is integraal onderdeel van bedrijfsvoering

Project Koeien & Kansen: Biodiversiteit is integraal onderdeel van bedrijfsvoering

Biodiversiteit is inmiddels geen ‘extraatje’ meer, maar een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering onder de deelnemers van het project Koeien & Kansen. Dat blijkt uit de resultaten van het project dat van 2021 tot en met 2024 liep. Biodiversiteit heeft voor de zestien deelnemende melkveehouders en proefbedrijf De Marke duidelijk voordelen, zowel ecologisch als bedrijfsmatig.

Centrale meetlat binnen het project is de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij, die op basis van zeven Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) jaarlijks de biodiversiteitsprestaties van bedrijven inzichtelijk maakt. Vijf KPI’s zijn gebaseerd op de KringloopWijzer (stikstofbodemoverschot, broeikasgasemissies, ammoniakuitstoot, blijvend grasland en eiwit van eigen land). Twee aanvullende KPI’s meten zichtbare biodiversiteit, zoals het aandeel kruidenrijk grasland en het beheer van natuur en landschap. 

BoerenNatuur heeft de afgelopen jaren meegewerkt  aan het project. Zo hebben we de coördinatie gehad over de dataverzameling van de collectieven. Zij hebben ook boeren geadviseerd. Verder hebben we meegedacht over de berekening van de KPI-scores en data-analyse van de typen maatregelen zoals gebruikt zijn in het rapport.

Duidelijke verbetering tussen 2020 en 2024

De monitoringsresultaten laten een gemiddeld een positieve trend zien. Bedrijven reduceren hun stikstofoverschotten, broeikasgasemissies en ammoniakuitstoot, terwijl het aandeel blijvend grasland en het gebruik van eigen eiwitbronnen licht toenemen. Ook op het vlak van zichtbare biodiversiteit zijn de scores in 2024 gemiddeld hoger dan in voorgaande jaren. Boeren leggen meer landschapselementen aan, zoals houtwallen, slootranden en nestgelegenheden, en kruidenrijk grasland wint terrein.

Van motivatie tot maatwerk

De verschillen tussen bedrijven blijven groot, afhankelijk van regio, bedrijfsintensiteit, visie en financiële mogelijkheden. Boeren die bewust inzetten op biodiversiteit door extensiever te beheren of kruidenmengsels te gebruiken, scoren gemiddeld hoger. Vooral in regio’s waar agrarisch natuurbeheer actief wordt ondersteund, zoals Noord-Drenthe en het veenweidegebied, zijn de resultaten op dat vlak sterk.

Functionele biodiversiteit als sleutel tot toekomstbestendige landbouw

Het project benadrukt het belang van functionele agrobiodiversiteit: biodiversiteit die bijdraagt aan een robuust landbouwsysteem. Denk aan kruidenrijke graslanden die beter bestand zijn tegen droogte of diepwortelende gewassen die bodemverdichting tegengaan. Biodiversiteit wordt zo niet alleen gewaardeerd om de natuurwaarde, maar ook benut als oplossing voor praktische uitdagingen op het bedrijf.

Kruidenrijke graslanden zijn beter bestand tegen droogte.

Financiële tegemoetkoming voor biodiversiteit

De biodiversiteitsinspanningen vertalen zich soms ook financieel. In 2024 scoorden meer bedrijven hoog in de Ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dan het jaar ervoor. Met maatregelen zoals gras/klaverteelt, kruidenrijk grasland en landschapselementen behaalden meerdere deelnemers een ‘Zilver’ of ‘Goud’-score en daarmee extra premie per hectare. Toch zien we ook vaak dat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten via de Ecoregeling. Bijv. bij luzerne of veldbonen valt het nogal eens tegen. 

Meer weten? Lees het artikel op de projectwebsite: https://www.koeienenkansen.nl/nl/koeien-kansen/show/biodiversiteit-krijgt-volop-aandacht-in-bedrijfsvoering-koeien-kansen.htm

Alle resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport: ‘Agrobiodiversiteit in Koeien & Kansen – Biodiversiteit als onderdeel van de bedrijfsvoering‘.

3 juni 2025
Deel dit bericht
Geplaatst in:
Click to access the login or register cheese