Home / Actueel / Uncategorized / Kuikens in het land, poes in de mand

Kuikens in het land, poes in de mand

Katten leggen ’s nachts grote afstanden door de weilanden af. Ze gaan dan op jacht. Hierbij pakken ze instinctief ook kuikens van weidevogels. Natuurorganisaties en agrarische collectieven in Fryslân roepen kattenbezitters daarom op hun huisdier gedurende het weidevogelseizoen van half april tot en met juni ’s nachts binnen te houden. Daarvoor starten ze een campagne met in de hoofdrol zanger en presentator Emiel Stoffers en acteurpoes Gurbe.

De gezamenlijke partijen onder aanvoering van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) en met ondersteuning van de provincie Fryslân, zien met lede ogen aan dat weidevogelkuikens het slachtoffer worden van onze huisdieren. Weidevogels zien in het donker het gevaar niet aankomen en kunnen hun kuikens dan niet beschermen. Mensen zijn zich er niet van bewust dat hun huis- of boerderijkat kilometers afstruint, weet Age de Jong van de BFVW. “Daarom roepen wij u op onze kwetsbare kuikens te redden en uw kat in het voorjaar ’s nachts binnen te houden”, aldus De Jong.

Aanval

Uit onderzoek met gps-zenders blijkt dat katten grote gebieden afstropen. Als ze midden in het land piepende kuikens tegenkomen, gaan ze instinctief over tot de aanval. Ook als ze thuis hun buikje al vol hebben gegeten. Een kattenbel voorkomt niet dat een kuiken wordt verrast door de sluipende aanvaller. “Ook uit camerabeelden blijkt dat er ’s nachts veel katten in het veld zijn. Het probleem is dus groter dan mensen denken.” Op katten die in het centrum van steden en grote plaatsen wonen na, vormen ze allemaal een bedreiging voor de kuikens. De Jong vraagt speciale aandacht voor boeren. Op veel boerderijen zijn meerdere katten actief die zorgen voor een natuurlijke bestrijding van muizen. “Geef ze wat te eten of wat melk en sluit daarna de deur. Dan zijn we er zeker van dat ze geen kuikens pakken.”

Zanger en acteurkater

De partijen hebben Emiel Stoffers, zanger van de band De Hûnekop en bekend van de Omrop Fryslân-serie ‘Buorkje foar begjinners’ gevraagd om het gezicht van de campagne te worden. Hij figureert samen met poes Gurbe in een filmpje dat te zien is op www.poesindemand.nl en op Facebook. Gurbe wordt gespeeld door de ervaren acteurkater Abatutu uit Amsterdam, winnaar van de eerste Nederlandse oeuvreprijs voor een dier in een film. Emiel en Gurbe zullen te zien zijn in advertenties online en in kranten. Ook heeft Emiel een liedje geschreven. De boodschap is steeds dezelfde: kuikens in het land, poes in de mand!

Bekijk het campagnefilmpje hier:

20 april 2020
Deel dit bericht