Home / Actueel / Uncategorized / Aftrap Europese project Contracts2.0 in Berlijn met BoerenNatuur

Aftrap Europese project Contracts2.0 in Berlijn met BoerenNatuur

De aankomende vier jaar wordt BoerenNatuur een “actiepartner” in het Europese project Contracts2.0. Het doel van dit project is om bestaande contracten tussen boeren en derden te evalueren en te komen tot oplossingen voor problemen die men in het veld ondervindt. Het gaat dan met name om contracten waarin de boer wordt beloond voor het nemen van maatregelen voor natuur, landschap en klimaat.

Onderzoek voor beter beleid

BoerenNatuur en Water, Land en Dijken, ANOG en Natuurrijk Limburg zullen case studies aandragen in dit project. Met een groep praktijkmensen wordt tijdens bijeenkomsten gekeken welke contracten wel/niet werken, en wat er kan worden verbeterd. Daarna wordt met een groep mensen uit de beleidswereld bekeken wat de hordes zijn om beleid te veranderen, en of die overkomelijk zijn. Dit gaat in samenwerking met onder andere BoerenNatuur’s “onderzoekspartner”, de WUR. De resultaten uit deze sessies zullen worden beschreven en gedeeld met 26 andere partners uit 11 lidstaten. Uit het eindproduct moeten aanbevelingen komen voor effectief Europees beleid.

BoerenNatuur-delegatie naar Duitsland

De aftrap van dit project was van 12 tot en met 14 juni in Berlijn. Carleen Weebers en Lisa Deijl van BoerenNatuur en Marjon Schultinga van ANOG waren daarbij aanwezig. Naast veel vergaderen werd in het gebied van Müncheberg veldmaatregelen bekeken (zie bijgevoegde foto). Marjon: “Er is veel interesse vanuit diverse lidstaten voor de Nederlandse manier van werken met collectieven voor het ANlb. Dit project biedt Nederland de kans de publiek/private contracten tussen overheid-collectief-deelnemer te verbeteren, en onze werkwijze een sterkere positie te geven in het GLB”. In verschillende landen werken boeren al in groepen, en een aanzienlijke groep partners van dit project zouden graag een soortgelijk systeem als die van BoerenNatuur zien ontstaan in hun eigen land.

Vervolgstappen

Binnenkort gaan Carleen en Lisa aan de slag met het organiseren van de eerste bijeenkomst. De website van het project waar belangstellenden de voortgang kunnen volgen wordt op dit moment gebouwd. Tot die tijd is meer informatie beschikbaar bij Carleen (cweebers@boerennatuur.nl) of bij Lisa (ldeijl@boerennatuur.nl).

17 juni 2019
Deel dit bericht