Help mee om de herkenning van kruidenrijk grasland te verbeteren: maak foto’s!
Dit jaar start de derde en laatste fotocampagne van de Publiek Private Samenwerking (PPS) “Herkenning Kruidenrijk Grasland”. Ook dit jaar kunnen we alle hulp goed gebruiken, want het project heeft van nog minimaal 1000 percelen foto’s nodig.
Achtergrond van dit project
Doel: Het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem waarmee de verschillende typen kruidenrijk grasland kunnen worden herkend.
Uitkomst: Inzicht in de kruidenrijkdom van de Nederlandse graslandpercelen, waardoor beter beheer en advies van kruidenrijk grasland voor biodiversiteit, klimaat en bedrijfsvoering mogelijk wordt.
Waarom is dit interessant?
Via dit systeem krijg je in de toekomst een duidelijk overzicht van de kruidenrijkdom per perceel. Als agrarisch collectief, terreinbeherende organisatie of particulier natuurbeheerder kun je deze informatie goed gebruiken om een weidevogelmozaïek te versterken of om kruidenrijke graslanden of botanische graslanden in andere leefgebieden te verbeteren.
Met de informatie uit dit systeem zou je sneller antwoord kunnen vinden op de volgende vragen:
- Waar liggen de meest kruidenrijke graslandpercelen in het gebied?
- Op welke percelen liggen kansen om de kruidenrijkdom te verbeteren?
- Liggen de beheerpakketten kruidenrijk grasland op de goede plek?
- Hoe zorg ik ervoor dat de kruidenrijk graslandpercelen meer met elkaar zijn verbonden in het mozaïek?
BoerenNatuur vindt het belangrijk dat het systeem als beheertool kan dienen voor agrarische collectieven om slimmer en efficiënter te werken en die een bijdrage levert aan de verbetering van het agrarisch natuurbeheer. Voor meer informatie over dit project, bekijk deze website en lees dit artikel.
De afgelopen maanden is een verbeterslag gedaan om het maken en delen van foto’s gebruiksvriendelijker te maken. Bij deze een oproep aan iedereen in het veld om in het komende seizoen zoveel mogelijk foto’s te maken van graslandpercelen.
Er zijn nu twee mogelijkheden om foto’s te maken en te delen:
1. Ellipsis webapp
Indien gewenst, kun je net als voorgaande jaren gebruikmaken van de Ellipsis webapp. Deze webapp is niet afhankelijk van het type besturingssysteem op je telefoon (iOS van Apple of Android van bijvoorbeeld Samsung). Maar voor het gebruik van deze webapp heb je een goede internetverbinding nodig in het veld. In tegenstelling tot vorig jaar krijg je nu een bevestiging als het uploaden van foto’s is gelukt. Bij vraag 3a vul je in wat voor type grasland het is (0-A, 0-B, 0-C, of extensief kruidenrijk grasland). Als je bekend bent met de indeling van Wim Schippers kun je bij vraag 3b ook nog aangeven welk type extensief kruidenrijk grasland het is.
Bekijk de handleiding van deze webapp op deze webpagina en scrol naar beneden. Of bekijk deze instructievideo van BoerenNatuur.
2. ODK Collect app
De nieuw ontwikkelde app maakt gebruik van ODK Collect (Open Data Kit). In tegenstelling tot de Ellipsis webapp, is dit een app die je eerst moet downloaden via je Play Store. Voordeel is dat je de procedure in het veld kunt doen zonder internetverbinding en je later de foto’s kunt uploaden als je een goede internetverbinding hebt. Hier kun je bij vraag 4 aangeven of je bekend bent met het beheer en vervolgens aangeven of het grasland is doorgezaaid met Engels raaigras, productieve voederkruiden of klavers. (Zo kunnen we de graslandtypen 0-A, 0-B en 0-C herkennen). Ga voor de handleiding en instructievideo’s naar deze webpagina. In de eerste instructievideo wordt uitgelegd hoe je de app installeert en klaarmaakt om foto’s te kunnen maken. In de tweede instructievideo wordt uitgelegd hoe je foto’s maakt in het veld met deze app. Let op: deze app werkt het beste voor Android-telefoons. Mocht je alleen beschikken over een Iphone (die werkt met iOS), dan kun je terugvallen op optie 1, de Ellipsis webapp.
Heb je vragen en/of opmerkingen, neem contact op met David Kingma, via mail: dkingma@boerennatuur.nl of tel: 0657725185.