Home / Actueel / Uncategorized / Gezamenlijk oproep over landbouwcrisis van boeren, wetenschappers en Vogelbescherming

Gezamenlijk oproep over landbouwcrisis van boeren, wetenschappers en Vogelbescherming

De huidige landbouwcrisis vraagt om een echte oplossing, momenteel zijn er alleen tijdelijke maatregelen bedacht. Dit kabinet moet nu serieus werk ervan gaan maken om tot een landbouwsysteem te komen dat de draagkracht van ons ecosysteem niet zwaar overbelast, zoals nu. Een daadwerkelijke omslag in de landbouw is de enige manier om de problemen duurzaam op te lossen.

Dit vinden Alex Datema Voorzitter BoerenNatuur, Fred Wouters directeur Vogelbescherming Nederland en drie vooraanstaande wetenschappers op dit gebied – Kees Bastmeijer (UvT), Hens Runhaar (UU/WUR) en Jan Willem Erisman (directeur van het Louis Bolk Instituut) en staat opgeschreven in een open brief naar premier Rutte en minister Schouten. “Door velen in de samenleving, waaronder ook boeren die zich gedupeerd voelen door de maatregelen, wordt erkend dat verandering van het landbouwsysteem nodig voor een toekomstbestendige landbouw en het redden van de biodiversiteit”, schrijven ze voor het debat van vandaag over Spoedwet stikstof, “die nota bene een verslechtering van de bescherming van natuurgebieden voorstelt.”

De brief gaat erover dat er naar de langere termijn moet worden gekeken om crises op te lossen. Dat er gekeken moet worden naar gemeenschappelijke publieke waarden zoals de kwaliteit van bodem, lucht, water, biodiversiteit etc. Meer in te zetten op kwaliteit en marges voor de boeren die meer natuurinclusief willen ondernemen. Dat het tijd is voor nieuwe keuzes, onder regie van de overheid, omdat je dan een waanzinnig gaaf land blijft door op tijd te veranderen.

Lees hier de hele brief.

4 december 2019
Deel dit bericht