Home / Actueel / Uncategorized / Eerste resultaten BIMAG gepresenteerd aan LNV en begeleidingscom­missie

Eerste resultaten BIMAG gepresenteerd aan LNV en begeleidingscom­missie

Deze zomer zijn boeren en vrijwilligers gestart met de metingen voor Boeren Insecten Monitoring Agrarisch Gebied (BIMAG), een samenwerkingsproject van BoerenNatuur, de Vlinderstichting en LTO Noord. Op 22 bedrijven verspreid over heel Nederland, oa in Zeeland, Noord-Holland, Utrecht, Friesland, zijn dag- en nachtvlinders geteld. Hiermee is voor het eerst in Nederland gemonitord hoeveel dag- en nachtvlinders in het agrarisch gebied voorkomen. Vorige week zijn de eerste resultaten van BIMAG gepresenteerd aan de begeleidingscommissies (LNV, provincies, universiteiten, het CBS en het NEM) en is een lunchlezing gegeven op het ministerie van LNV.

Bijzondere resultaten

Door verschillende type agrarische bedrijven, zowel veeteelt, akkerbouw, fruitteelt en biologische, gangbare en natuurinclusieve bedrijven is gemeten. Ieder bedrijf plaatste één keer per week drie LED-emmers om nachtvlinders in te vangen. Met deze LED-emmers zijn in 238 nachten 3.495 nachtvlinders gevangen, daarbij zijn 103 van de 850 soorten die in Nederland voorkomen gevonden. Unieke vondsten waren de prachtpurperuiltje, vaal kokerbeertje, zuidelijke grasuil, moeraswalstrospanner, populierengouduil en eikenuiltje. 1.405 dagvlinders zijn geteld door middel van gelopen routes. 20 verschillende soorten, met als bijzondere vondsten 22 argusvlinders en 7 bruine blauwtjes die op de rode lijst staan. Dagvlinders zitten niet stil zoals nachtvlinders wel rustig op de eierdozen zitten in ochtend (omdat ze nog koud zijn) en dus lastiger te tellen.

Succes en aanmelden vervolg

Het succes van BIMAG zit zowel in het draagvlak wat het heeft onder boeren en vrijwilligers als de hoogwaardige meetresultaten, die zijn opgeleverd. In december verschijnt het eindrapport met de definitieve conclusies. Deze zomer hadden meer boeren zich aangemeld dan er mee konden doen. LNV heeft aangegeven positief te staan in een vervolg. Er komt waarschijnlijk de mogelijkheid voor 100 boeren om mee te doen.

Voor vragen of als je aan wil melden voor deelname voor de komende drie jaar (2020, 2021 en 2022): cweebers@boerennatuur.nl

20 november 2019
Deel dit bericht
Geplaatst in: