Home / Actueel / Uncategorized / Doe mee met de tweede fotoactie kruidenrijk grasland!

Doe mee met de tweede fotoactie kruidenrijk grasland!

Vorig jaar zijn het Wereld Natuur Fonds, RVO, Wageningen University & Research en BoerenNatuur samen gestart met de ontwikkeling van de Kruidenrijk grasland-app, waarmee verschillende typen grasland in beeld worden gebracht. Deze organisaties, het ministerie van LNV en waarschijnlijk ook ketenbedrijven gaan dit voorjaar verder met de doorontwikkeling van deze app, waarvoor minstens 4.000 nieuwe foto’s van graslanden nodig zijn. Daarom vragen wij wederom om jullie hulp en wordt voor de tweede keer op rij een fotoactie georganiseerd.

Kruidenrijk grasland is een belangrijk leefgebied voor insecten, vogels en bodemorganismen. Om het herstel van biodiversiteit in agrarische gebieden te kunnen realiseren is kruidenrijk grasland van groot belang. Daarom wordt er met man en macht gewerkt aan een innovatieve app waarmee dit grasland beter herkend kan worden.

Deze app gebruikt een combinatie van satellietbeelden, radarbeelden en foto’s van het grasland om verschillende typen van kruidenrijk gras te herkennen. Om ervoor te zorgen dat de app nóg nauwkeuriger onderscheid kan maken tussen de verschillende typen graslanden, zijn er nog 4.000 actuele foto’s nodig van deze graslanden op percelen. Naast foto’s van extensief kruidenrijke graslanden (de graslanden met een natuurlijke samenstelling), zijn we ook op zoek naar foto’s van oude graslanden (>20 jaar), ingezaaide kruidenhoudende graslanden, en graslanden in overgang naar extensief kruidenrijk. Door alle foto’s samen te voegen kunnen we de verschillen filteren en zal de app de verschillende soorten beter kunnen herkennen.

Vorig jaar hebben sommigen van jullie al meegedaan met de eerste fotoactie, heel fijn als je dit jaar weer foto’s wil insturen, graag meerdere foto’s per perceel. Iedereen kan mee doen. Ben of ken jij diegene die intensief bezig is met kruidenrijk grasland? Of loop of fiets je langs een perceel dat voldoet aan deze eisen? Doe dan mee! Je hebt van 15 mei t/m 15 juni de tijd om foto(‘s) te maken via de app.

Zo doe je mee!

  1. Download de app ‘biodiversiteitsmonitor’ (voor Android) of maak gebruik van de webapp op je mobiel (voor Apple/iOS).
  2. Maak een account aan (via rechtsboven ‘login’ en dan voor nieuwe gebruikers klik op ‘sign up’). Let op: de app heeft toegang nodig tot je fotobestanden en de locatie. Zorg er dus dat je ‘locatie delen’ hebt ingeschakeld en de app toegang heeft tot je afbeeldingen. Op deze manier kun je eenvoudig foto’s delen van een grasland perceel waar je op dat moment bij in de buurt staat. Indien je locatie niet werkt, kan je het beste de app even opnieuw opstarten.
  3. Ga met je mobiel naar een grasland waarvan je foto’s wil maken. Als je de (web)app opent, zie je op de kaart staan waar je bent. Het is alleen mogelijk om foto’s te uploaden van percelen waar je ook echt bij in de buurt bent. Op deze manier worden de foto’s altijd aan het juiste perceel gekoppeld. Let op: het is broedseizoen voor weidevogels! Betreedt percelen dus niet of zo min mogelijk, en alleen met toestemming van de eigenaar.
  4. Maak via de app foto’s van het grasland dat je wil documenteren. Dat doe je door in de app op het icoontje + te drukken (rechtsonder), vervolgens ga je naar je camera of selecteer je de gewenste fotobestanden in je galerij. Het is hierbij belangrijk dat je de instructies voor het maken van een foto goed opvolgt (zie uitleg app) en je de foto’s koppelt aan het juiste perceel (foto selecteren op de kaart na het maken van de foto).
  5. Je mag bij de foto een beschrijving toevoegen, maar dit is niet verplicht. Noteer hierbij welk type grasland je denkt te zien: extensief kruidenrijk grasland, oud grasland (>20 jaar), ingezaaid kruiden-houdend grasland, grasland in overgang naar extensief kruidenrijk, of conventioneel grasland (Engels raaigras).
  6. Klaar!

Alvast ontzettend bedankt voor jullie hulp!

Zijn er aan de hand van dit stappenplan nog vragen? Stuur dan een mailtje naar Carleen Weebers: cweebers@boerennatuur.nl.

14 mei 2020
Deel dit bericht