Home / Actueel / Uncategorized / De tweede fotoactie Kruidenrijk Grasland is verlengd!

De tweede fotoactie Kruidenrijk Grasland is verlengd!

Tijdens de afgelopen fotoactie in mei/juni hebben we veel bruikbare foto’s binnengekregen: in totaal 1.200. Veel dank aan de mensen die hebben meegedaan om de graslanden te fotograferen en deze foto’s via de app met ons te delen!

Om een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van kruidenrijke graslanden, is het van belang om ook foto’s te hebben van graslandpercelen tijdens de zomer en begin dit najaar. Het doel is om meer foto’s van de graslanden te verzamelen en tegelijkertijd beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van kruidenrijk grasland gedurende het groeiseizoen.

Waarom is dit belangrijk?
De foto’s van grasland percelen worden gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuw instrument (database met interface), waarmee we kruidenrijke graslanden eenvoudiger kunnen volgen in de ontwikkeling per perceel en in samenhang in een gebied. Het doel is dat het instrument gebruikt kan worden door collectieven en wetenschappers voor advisering en door melkveehouders voor beloning van hun prestatie van natuur- en landschapsbeheer. Momenteel is BoerenNatuur in samenwerking met Wageningen University & Research, RVO, de provincies, WNF, Rabobank, FrieslandCampina, Ellipsis Earth en NEO bezig met de aanvraag van een Publiek-Private Samenwerking (PPS) bij Topsector Agri&Food. Op deze manier hopen we het instrument de komende jaren verder te ontwikkelen, opdat het algoritme betrouwbaar en toepasbaar wordt. Het projectidee is in juni door LNV goedgekeurd en de komende maanden wordt het project verder uitgewerkt. In afwachting van de definitieve PPS-financiering, kunnen we al grote stappen maken met de doorontwikkeling. Dat kan alleen met uw hulp! Helpt u deze zomer mee om 1.500 extra foto’s te verzamelen?

Zo doe je mee!

  1. Download de app ‘biodiversiteitsmonitor’ (voor Android) of maak gebruik van de webapp op je mobiel (voor Apple/iOS).
  2. Maak een account aan (via rechtsboven ‘login’ en dan voor nieuwe gebruikers klik op ‘sign up’). Let op: de app heeft toegang nodig tot je fotobestanden en de locatie. Zorg er dus dat je ‘locatie delen’ hebt ingeschakeld en de app toegang heeft tot je afbeeldingen. Op deze manier kun je eenvoudig foto’s delen van een grasland perceel waar je op dat moment bij in de buurt staat. Indien je locatie niet werkt, kan je het beste de app even opnieuw opstarten.
  3. Ga met je mobiel naar een grasland waarvan je foto’s wilt maken. Als je de (web)app opent, zie je op de kaart staan waar je bent. Het is alleen mogelijk om foto’s te uploaden van percelen waar je bij in de buurt bent. Op deze manier worden de foto’s altijd aan het juiste perceel gekoppeld. Let op: betreed percelen zo min mogelijk en alleen met toestemming van de eigenaar. Het heeft meerwaarde als je meerdere foto’s van één perceel upload. 
  4. Maak via de app foto’s van het grasland dat je wilt documenteren. Dat doe je door in de app op het icoontje + te drukken (rechtsonder), vervolgens ga je naar je camera of selecteer je de gewenste fotobestanden in je galerij. Het is hierbij belangrijk dat je de instructies voor het maken van een foto goed opvolgt (zie uitleg app) en je de foto’s koppelt aan het juiste perceel (foto selecteren op de kaart na het maken van de foto).
  5. Optioneel: als je weet welk type grasland je denkt te zien: extensief kruidenrijk grasland, oud grasland (>20 jaar), ingezaaid kruidenhoudend grasland, grasland in overgang naar extensief kruidenrijk of conventioneel grasland (Engels raaigras). Kun je dat toevoegen bij de beschrijving, maar dit is niet verplicht. Upload de foto.
  6. Dank!

Zijn er aan de hand van dit stappenplan nog vragen? Stuur dan een mailtje naar Carleen Weebers: cweebers@boerennatuur.nl

8 juli 2020
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese