De rol van erfgoed bij de doorontwikkeling van habitatscorekaarten
“Leren van het verleden en toepassen in het heden”
Voor het bepalen van habitatkwaliteit kan het zinvol zijn om niet alleen naar de huidige situatie van het landschap en voorkomen van doelsoorten te kijken, maar ook naar het verleden. Wat de invloed hiervan is geweest op het landschap zoals we het nu kennen? En wat is het ecologisch potentieel hiervan? Collectieven kunnen hiermee hun voordeel doen bij het uitstippelen van beheer op gebiedsniveau. Deze inspirerende gedachte heeft gezorgd voor een verbrede blik op habitatscorekaarten en op de doorontwikkeling van het ANLb.
In opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft het projectteam van de GLB pilot Doelgericht ANLb hier een korte verkenning naar gedaan. Eind 2024 is de GLB pilot Doelgericht ANLb afgerond en zijn de brochures en rapportage gepubliceerd. Zoals ook aangegeven in deze rapportages is verdere doorontwikkeling van de habitatscorekaarten nodig. Dus toen de het projectteam in het najaar van 2024 benaderde, is deze handschoen natuurlijk opgepakt!
Oude kaarten
Maar waar moet je hierbij nu precies aan denken? We hebben gezocht naar kaarten die informatie geven over het landschap, cultureel erfgoed en de ontstaansgeschiedenis. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Nationaal Georegister, de Erfgoedatlas en de Monitor Landschap. In deze kaarten is bijvoorbeeld informatie te vinden over microreliëf (o.a. ‘oud greppeltjesland’), veenoxidatie, veranderingen in grondgebruik en groenblauwe dooradering in historisch perspectief.
Sommige kaarten lenen zich mogelijk voor het ‘scoren’ als onderdeel van de habitatscorekaarten, maar dit geldt niet voor alle. Deze laatste groep kaarten kunnen vooral worden ingezet om kennis over het landschap te vergroten, complementair aan de scorekaarten.
Met deze opdracht zijn nieuwe (oude…) wegen verkend om habitatkwaliteit op gebiedsniveau nog beter in kaart te brengen en vooral te kunnen versterken ten behoeve van het ANLb.
Lees de eindrapportage van de verkenning.