Home / Actueel / Uncategorized / Campagne laat zien hoe mooi de Noardlike Fryske Wâlden zijn

Campagne laat zien hoe mooi de Noardlike Fryske Wâlden zijn

Het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden is prachtig. Niet alle inwoners en bezoekers weten dat het coulisselandschap uniek is in Europa en dat hier veel bijzondere planten en dieren groeien en leven. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) wijst daarom via de campagne ‘Wat moai!’ iedereen erop hoe mooi het hier is. NFW vraagt tevens steun voor het onderhoud van het landschap en nodigt uit om vriend van de vereniging te worden.

Het eeuwenoude coulisselandschap van de Noardlike Fryske Wâlden telt duizenden kilometers aan elzensingels en houtwallen en honderden pingo’s. Inwoners van de regio tussen Dokkum en Drachten zijn zich er nauwelijks van bewust: ze wonen midden in een Nationaal Landschap. “Bijna 800 boeren en particulieren onderhouden ons prachtige landschap door aan (agrarisch) natuurbeheer te doen. Zij zijn lid van onze vereniging”, zegt voorzitter Albert van der Ploeg van NFW. “Onze leden snoeien regelmatig de bomen en struiken en kappen waar nodig. Zo krijg je gezonde elzensingels en houtwallen, goed voor de biodiversiteit. Ook zorgt een grote groep boeren en vrijwilligers voor goede weide- en akkervogelgebieden of voor het onderhoud van sloten.”

De vereniging wil inwoners en bezoekers meer betrekken bij dit landschap. Via de campagne Wat moai! worden mensen opgeroepen mooie foto’s te plaatsen op social media met de hashtag watmoai! Ook kunnen ze de vereniging steunen door vriend te worden. Hiervoor is de website www.watmoai.nl gemaakt. Voor de campagne is een filmpje opgenomen met een gezin uit Augustinusga dat fietsend geniet van de mooie omgeving van Eastermar. Dit filmpje is onder andere te zien via Facebook en Instagram. Van der Ploeg: “We weten dat veel inwoners en ook jonge gezinnen in onze regio volop genieten van de natuurpracht. De waardering voor ons landschap is de afgelopen periode alleen maar toegenomen, dat merken we ook aan de reacties van de vele wandelaars en fietsers. Er zullen vast veel mensen zijn die ons willen steunen bij het behoud van dit landschap. Dat kan dus door vriend te worden. Als tegenprestatie krijgen ze jaarlijks een uitnodiging voor een landschapsexcursie. Na zo’n excursie geniet je nog meer van de mooie flora en fauna als je een fiets- of wandeltocht door onze omgeving maakt.”

Vereniging Noardlike Fryske Wâlden
De vereniging Noardlike Fryske Wâlden is een vereniging in Noordoost-Fryslân en Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Het overgrote deel van de bijna 800 leden, boeren en particulieren, zorgt met (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer voor het behoud van dit bijzondere landschap en de boerenlandvogels.

28 juni 2021
Deel dit bericht