Home / Actueel / Uncategorized / BoerenNatuur “actiepartner” van Europese project Contracts 2.0

BoerenNatuur “actiepartner” van Europese project Contracts 2.0

Van 2019 tot en met 2022 is BoerenNatuur een “actiepartner” in het Europese project Contracts2.0. Dit project heeft als doel om de bestaande contracten tussen boeren en derden te evalueren, daarnaast meteen te komen met oplossingen voor problemen die men in het veld ondervindt. Het gaat dan met name om contracten waarin de boer wordt beloond voor het nemen van maatregelen voor natuur, landschap en klimaat.

Onderzoek voor beter beleid

BoerenNatuur en Water, Land en Dijken, ANOG en Natuurrijk Limburg dragen case studies aan voor dit project. Een groep praktijkmensen bekijkt tijdens bijeenkomsten welke contracten wel/niet werken, en wat er kan worden verbeterd. Met een groep beleidsmakers wordt gekeken naar wat de hordes zijn om beleid te veranderen, en of die overkomelijk zijn. Dit gaat in samenwerking met onder andere BoerenNatuur’s onderzoekspartner, de WUR. De resultaten uit deze sessies zullen worden gedeeld en besproken (feedback) met 26 andere partners uit 11 lidstaten. Uit het eindproduct moeten aanbevelingen komen voor effectief Europees beleid.

BoerenNatuur in het buitenland

Marjon Schultinga van ANOG: “Er is veel interesse vanuit diverse lidstaten voor de Nederlandse manier van werken met collectieven voor het ANlb. Dit project biedt Nederland de kans de publiek/private contracten tussen overheid-collectief-deelnemer te verbeteren, en onze werkwijze een sterkere positie te geven in het GLB”. In verschillende landen werken boeren al in groepen, en een aanzienlijke groep partners van dit project zouden graag een soortgelijk systeem als die van de agrarische collectieven zien ontstaan in hun eigen land.

De website van het project waar belangstellenden de voortgang kunnen volgen wordt op dit moment gebouwd. Tot die tijd is meer informatie beschikbaar bij Carleen Weebers (cweebers@boerennatuur.nl) of bij Lisa Deijl (ldeijl@boerennatuur.nl).

Boerennatuur | natuurinclusieve landbouw | Kenniskring | Agrarisch natuurbeheer
7 oktober 2019
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese