Home / Actueel / Uncategorized / Blog Alex Datema: The day after

Blog Alex Datema: The day after

De dag na de boerenactie ben ik nog steeds onder indruk van wat de boeren samen op 1 oktober teweeg hebben gebracht. De enorme eensgezindheid die we hebben laten zien en die de aanwezigen letterlijk gevoeld moeten hebben, heeft volgens mij op velen indruk gemaakt. Verder viel op dat de reacties van het publiek heel positief waren, er is dus veel begrip voor dat wij, de landbouw, eens een keer van ons laten horen als we continue in de hoek gedrukt worden. Het grote publiek blijkt veel genuanceerder over ons te denken dan dat we via de media, en zeker de sociale media, doorkrijgen.

Een heel geslaagde actie dus waar we hebben laten zien dat we niet met ons laten sollen en we op begrip kunnen rekenen van de burger. Maar hoe nu verder? We roepen vaak vanuit de landbouw dat “ de burger” wel van alles wil, maar dat de consument er niet voor wil betalen. Is dat nu verandert door de actie van gisteren? Ik denk het niet, wat we wel hebben gezien is dat we best nog gewaardeerd worden en krediet hebben bij de burger. Betekent dit dat de kritische houding van de consument nu echt anders wordt? Nee, maar dit is een goede basis om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van de landbouw in Nederland. “De burger” wil geen halvering van de veestapel, maar wel goed en betaalbaar voedsel wat geproduceerd is met respect voor de natuur en de omgeving. We moeten toch weer ouderwets gaan polderen in Nederland om te kijken hoe die landbouw van de toekomst er dan uit moet zien.

De uitdagingen die we maandag 30 september hadden, hebben we op woensdag 2 oktober nog steeds. We moeten als landbouw onze verantwoordelijkheid nemen op thema’s als klimaatverandering, landschap, biodiversiteit en ook stikstof. Het verschil, met voor en na de boerenactie, is dat we die gesprekken in het Nederlandse polder model nu veel gelijkwaardiger kunnen voeren. Onze polderende boeren weten zich immers gesteund door de eensgezinde actie, maar zeker ook door de steun die we daarbij hebben gekregen vanuit het publiek.

Alex Datema – voorzitter BoerenNatuur

2 oktober 2019
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese