Home / Actueel / Uncategorized / Blog Alex Datema: Boos

Blog Alex Datema: Boos

We zijn natuurlijk wel wat gewend als landbouw, we krijgen best veel over ons heen. Meestal ga ik daar wel goed en nuchter mee om, want vaak zit er ook wel een kern van waarheid in de kritiek die we krijgen. Maar wat me totaal uit het veld sloeg was het voorstel van de landsadvocaat. Zijn advies: om het stikstof probleem op te lossen duurt boeren onteigenen veel te lang. Wat veel sneller gaat is gewoon rechtsgeldige vergunningen intrekken.

Kijk, als een politicus dit soort dingen roept dan denk ik nog; laat maar. Hij of zij weet niet beter en moet zijn of haar achterban pleasen. Maar dat de landsadvocaat dit soort uitspraken doet, is toch werkelijk niet te geloven. Dit bovenop het vorige Haagse proefballonnetje; het onteigenen van grote aantallen boeren. Hoe ver sta je buiten de werkelijkheid om dit als serieus plan te presenteren.

Tirade

Nu kan ik natuurlijk een hele tirade beginnen over wat de politiek allemaal verkeerd doet op dit moment. Ik zou kunnen zeggen dat het ze aan lef, moed en kennis ontbreekt. Dat ze nu eens met een integrale langjarige visie moeten komen voor de landbouw en het landelijk gebied. Een heldere visie, met scherpe doelen en een uitgewerkte uitvoeringsagenda. Iets waar we ons als boeren met het doorontwikkelen van onze bedrijven de komende jaren echt op kunnen focussen en toeleggen. Ik zou het ministerie van LNV kunnen verwijten dat ze daar wel de mond vol hebben, van gebiedsgericht en doelgericht werken, maar dat wat we in de praktijk zien letterlijk 100% de andere kant opgaat. Het zevende Actieprogramma Nitraat is een klassiek voorbeeld van sturing op middelen en maatregelen en juist helemaal niet op doelen. Het ministerie gaat oogst en zaai-data voorschrijven aan boeren terwijl ze zelf nog geen suikerbiet van een aardappel kunnen onderscheiden. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar wat levert dat op? 

Rust

Als ik, al lopende achter de koeien, alles eens laat bezinken kom ik tot de conclusie dat we ook als landbouw zelf nog steeds niet in staat zijn om een scherp en helder beeld te schetsen van de toekomstige landbouw in Nederland. We doen eigenlijk een beetje hetzelfde als wat ze in Den Haag doen. We redeneren alleen maar vanuit de problemen en veel te weinig vanuit de oplossingen. Dit klinkt lekker makkelijk, dat weet ik ook wel. Maar alle plannen en proefballonnetjes die ik de laatste tijd voorbij heb zien komen gaan uit van een probleem en schetsen een, vaak slechte, oplossing. Nooit wordt er vanuit het perspectief van de toekomst van de landbouw en het landelijk gebied naar een oplossing gezocht. Nooit wordt er een mooi toekomstperspectief voor de landbouw en het landelijk gebied geschetst waarbij we op de weg ernaartoe, de grote vraagstukken rondom klimaat, stikstof, landschap en biodiversiteit oplossen. Zou je niet veel meer mensen in actie krijgen met een mooi en helder toekomstperspectief, dan met doomscenario’s schetsen waardoor boeren alleen maar het gevoel krijgen dat ze ongewenst zijn.

Optimistisch

En toch blijf ik optimistisch naar de toekomst kijken. Ik zie namelijk ook heel veel mooie dingen gebeuren. Boeren die de handschoen oppakken en de regie in eigen handen nemen bij het bepalen van de toekomst van hun bedrijf. Of boeren die samen met andere partijen wel gebiedsgericht aan de slag gaan en natuur en landbouw op een mooie manier weten te integreren. Ik weet zeker dat u ook deze voorbeelden ziet. Vanuit BoerenNatuur en de 40 collectieven willen we de komende jaren minimaal ondersteunend zijn aan al deze mooie ontwikkelingen. En hier en daar zullen we ook wel de initiatiefnemer zijn als dat van ons gevraagd wordt. De praktijk leert dat werken aan een mooi toekomstbeeld energie en inspiratie losmaakt waarmee we de problemen van nu makkelijk op kunnen lossen. Laten we daarom vooral samen kijken hoe de landbouw van overmorgen er uit moet zien. Vanuit dat mooie beeld kunnen we de huidige problemen met gemak aan.

Voorzitter BoerenNatuur – Alex Datema 

22 september 2021
Deel dit bericht
Click to access the login or register cheese