Home / Actueel / Uncategorized / Bijeenkomst: Drones in het ANLb

Bijeenkomst: Drones in het ANLb

28 januari 2020 organiseerde BoerenNatuur een kennisbijeenkomst over het gebruik van de drone in het ANLb. Het doel van deze bijeenkomst was om collectieven, ontwikkelaars en kennisinstellingen die bezig zijn met drones voor natuurbeheer met elkaar in contact te brengen, ongeveer veertig geïnteresseerden kwamen hierop af.

Jelmer van Belle (Van Hall) startte de ochtend met het project “Een vliegende start voor weidevogel, drone en collectief”. Janne Kool van de WUR vertelde over een onderzoek “veilige vegetatie“ wat wordt uitgevoerd in de Krimpenerwaard. Vervolgens hebben drie producenten van drones hun visie gegeven op het gebruik en mogelijkheden van de drone in het agrarisch natuurbeheer. De ochtend werd afgesloten door de NVWA en RVO.nl met een toelichting van het gebruik van drones bij hun werkzaamheden en werd er opgeroepen om samen op te trekken bij het verzamelen van data.

De middag werd gebruikt voor discussie, zoals wat zijn gebruikersprotocollen voor drone piloten, ervaring gedeeld van in het veld en vooral veel vragen besproken vragen omtrent de verzekering en (Europese) wetgeving. Er was veel onduidelijk over de dekking wanneer je als vrijwilliger of medewerker van een collectief vliegt met een drone. Helaas was de verzekeringsdeskundige verhinderd deze dag, maar de vragen zijn naderhand beantwoord. Groot pluspunt is dat het gebruik van drones door collectieven ook  een nieuwe groep (jonge) vrijwilligers op de been kan brengen die je als collectief of vrijwilligersorganisatie graag wilt hebben.

Afgesproken is dat we vanaf nu gezamenlijk op gaan trekken. Het eenduidig verzamelen en opslaan van data is zeer waardevol. We moeten aansluiting houden met collectieven onderling, maar ook met onderzoek, onderwijs en ontwikkelaars. Op deze manier blijven we van elkaar leren en kan verzamelde data op een efficiënte manier gebruikt worden.

1 april 2020
Deel dit bericht
Geplaatst in:
Click to access the login or register cheese