Home / Actueel / Uncategorized / 4 en 11 mei BoerenNatuur Kennisuur – kijk en praat mee

4 en 11 mei BoerenNatuur Kennisuur – kijk en praat mee

Op donderdag 4 mei en donderdag 11 mei van 15:00 – 16:00 organiseren we online BoerenNatuur Kennisuren.

  • 4 mei: Agrobiodiversiteitsmonitor – Bas Tinhout (CLM)
  • 11 mei: (S)ken je sloot – Michiel Wilhelm (TAUW) en Carolien Kooiman (RVV)

Zoomlink voor beide bijeenkomsten: https://us02web.zoom.us/j/87490410009?pwd=MytuNjNqRzVDN2VXeEFRZ0tvbUpaQT09

Agrobiodiversiteitsmonitor – Bas Tinhout (CLM)

Agrariërs nemen maatregelen om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten. Met maatregelen als akkerranden, kruidenrijk grasland en minder mest, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen brengen zij een duurzame landbouw dichterbij en maken het landschap aantrekkelijker. Wat levert dit op voor de biodiversiteit?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heeft CLM Onderzoek en Advies de afgelopen jaren een nieuwe methode ontwikkeld: de agrobiodiversiteitmonitor. Het doel van deze methode is om de biodiversiteit te meten op bedrijfsniveau. 

(S)ken je sloot – Michiel Wilhelm (TAUW) en Carolien Kooiman (RVV)

In 2017 heeft TAUW met vier agrarische collectieven en Waternet het programma (S)ken je sloot opgezet, waarin boeren hun eigen sloten monitoren op de ontwikkeling van de water- en oeverplanten. In de afgelopen zes jaar hebben zo’n 80 verschillende bedrijven sloten gemeten en de resultaten doorgegeven via een app. Daardoor hebben we nu ongeveer 2500 waarnemingen waarmee we iets proberen te zeggen over de waterkwaliteit van dit typisch Nederlandse watertype en welke beheersmaatregelen bijdragen aan een gezonder slootleven, en welke niet. De presentatie wordt gegeven door Carolien Kooiman, Gebiedscoöperatie Rijn, Vecht en Venen en Michiel Wilhelm oppervlaktewater ecoloog bij TAUW.

19 april 2023
Deel dit bericht